Hakutulokset sanalle %s

LATAA LISÄÄ
Kaisa Kuokka

Jaettuja hetkiä
yhteisen pöydän ympärillä.
Hyvää seuraa ja
herkullisia aterioita.
Tule jo, joulu!

Hakutulokset sanalle %s

LATAA LISÄÄ

Saaristolaisleipä

Vallilan Konepajalla sijaitsevan Ravintola Albinan keittiömestari Jaanan saaristolaisleipä resepti on helppo valmistaa, mutta vie tovin. Leipä kohoaa rauhassa ja paistuu yhteensä yli kaksi tuntia. Kun sähkönkulutuksen kanssa saa nyt olla tarkkana, niin kiertoilmauunin omistajat voivatkin paistaa samalla myös jotakin muuta. Leipä on herkullista hieman jäähtyneenä gubbröran kanssa, mutta kuten saaristolaisleivät yleensä, myös Jaanan leivän maku vielä paranee muutaman päivän päästä.

Ainekset
Taikina
1 l piimää
75 g tuorehiivaa
3 dl kalja- tai leipämaltaita
1,5 dl tummaa siirappia
1,5 dl fariinisokeria
1 rkl suolaa
4 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäleseitä
6-9 dl vehnäjauhoa
Valelu
0,5 dl kahvia
0,5 dl tummaa siirappia
Resepti

Leivo ja kohota – Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää maltaat, siirappi, fariinisokeri ja suola. Sekoita kunnolla. Lisää sitten kaikki jauhot. Vehnäjauhoa kannattaa lisätä vähitellen, jotta taikinasta ei tule liian paksua. Kaikkea ei välttämättä tarvita. Taikina saa jäädä aika löysäksi, puuhaarukalla sekoitettavaksi. Ripottele taikinan pintaan vehnäjauhoja ja kohota liinan alla 1 1/2 tuntia. Voit myös tehdä taikinan edellisenä päivänä ja kohottaa yön yli jääkaapissa. Liuota silloin hiiva kylmään piimään ja nosta taikina seuraavana päivänä huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen paistoa.

Paista ja valele – Voitele ja jauhota kolme leipävuokaa ja jaa taikina niihin. Kypsennä uunissa 175 asteessa 1 h 20 min. Valele leivät kahvi-siirappiseoksella, peitä kevyesti foliolla ja kypsennä vielä 40 min. Jäähdytä hetki vuoassa ja kumoa lopuksi ritilälle jäähtymään.