Hakutulokset sanalle %s

LATAA LISÄÄ
Kaisa Kuokka

Jaettuja hetkiä
yhteisen pöydän ympärillä.
Hyvää seuraa ja
herkullisia aterioita.
Tule jo, joulu!

Hakutulokset sanalle %s

LATAA LISÄÄ

Makkara

Makkaran valmistaminen on hieman työlästä, mutta hauskaa puuhaa niin perheen kuin ystävienkin kesken. Makkaratalkoot ovatkin mukava tapa koota ystävät yhteen ennen joulua. Tehdään yhdessä, ja kaikki saavat joulumakkarat mukaansa. Kun makkaraa valmistaa isommalla porukalla, voi kokeilla useampia eri reseptejä. Perinteisissä joulumakkaroissa on yleensä mukana perunaa tai ryynejä, mutta oheiset reseptit ovat kokolihaisia. Käytettävän lihan on oltava riittävän rasvaista, muutoin makkaroista tulee liian kuivia. Mikäli valmistat makkaroitavaikka pelkästä hirvenlihasta, lisää taikinaan kolmasosa silavaa suhteessa hirvenlihaan. Näin makkarat pysyvät mehukkaina.

Ainekset
Sipulimakkara
1 kg porsaan kassleria
4 keltasipulia
2 rkl voita
150 g pekonia
5 valkosipulinkynttä
1 tl chilihiutaleita
1 tl savupaprikaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 tl suolaa
Yrttimakkara
400 g hirvenlihaa
600 g porsaan kassleria
2 dl hienonnettuja yrttejä
20 valkosipulinkynttä
2 shalottisipulia
1 nippu ruohosipulia
2-3 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 dl kermaa
1 siansuoli
Resepti

Jauhaminen — Jauha lihat lihamyllyssä kahteen kertaan. Pidä ne kylminä jauhamisen ajan, muutoin jauhamisesta tulee vaikeaa ja mylly tukkeentuu.

Mausta sipulimakkara — Leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi ja kypsennä ne öljyssä pannulla. Sipulit saavat karamellisoitua kunnolla. Lisää sitten hienonnetut pekoniviipaleet ja valkosipulinkynnet. Paista kypsäksi ja mausta chilillä, savupaprikalla ja pippurilla. Kaada jäähtynyt sipuli-pekoniseos jauhetun kasslerin sekaan. Lisää suola ja sekoita käsin tasaiseksi massaksi. Anna maustua jääkaapissa muutaman tunnin tai vaikka yön yli.

Mausta yrttimakkara — Hienonna yrtit ja valkosipulit. Makkaraan sopii loistavasti sekoitus timjamia ja basilikaa, mutta myös rosmariini toimii hyvin. Hienonna salottisipulit ja ruohosipuli ja lisää yrttien joukkoon. Kumoayrttiseos jauhettujen lihojen sekaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita käsin tasaiseksi massaksi. Lisää kerma ja jatka sekoittamista, kunnes kerma on imeytynyt tasaisesti makkaramassaan. Anna maustua jääkaapissa sipulimakkaran tavoin.

Valmista makkarat — Liota suolta vedessä ennen makkaroiden tekoa, näin siitä tulee pehmeämpää. Pujota suoli makkarakoneen suppiloon ja sido suolen päähän solmu. Homma onnistuu helpoiten, kun tekijöitä on kaksi. Toinen painaa makkaramassaa koneen läpi suoleen ja toinen pyörittää siitä makkaroita sopivan pituisin välein. Tärkeää on täyttää suoli tasaisesti massalla.

Sido kiinni — Sido lopuksi suolen toinenkin pää tiiviisti solmulle. Makkaroita voi valmistaa myös pursotinta käyttäen, mutta helpoiten se sujuu makkarakoneella.

Höyrytä ja pakasta — Höyrytä valmiita makkaroita 5 minuuttia ennen paistamista. Jos valmistat makkaroita myöhempää käyttöä, kuten joulupyhiä varten, höyrytä nekin ja pakasta jäähtyneinä.