Hakutulokset sanalle %s

LATAA LISÄÄ
Kaisa Kuokka

Jaettuja hetkiä
yhteisen pöydän ympärillä.
Hyvää seuraa ja
herkullisia aterioita.
Tule jo, joulu!

Hakutulokset sanalle %s

LATAA LISÄÄ

Flaeskesteg

Tanskalaiset ovat kovia jouluttajia. Tyylikkäitä, aivan kuten hyggen taitajat osaavat olla. Joulukinkkukaan ei ole suuri, jota syötäisiin viikkokausia, vaan kohtuullinen paisti, Flæskesteg. Sen pintaan jätetään kamara, joka paistetaan uunissa herkullisen rapean rouskuvaksi. Tanskalaiseen tapaan paistettu porsaanpaisti on täydellinen vaihtoehto, kun juhlitaan pienellä porukalla ja halutaan kuitenkin pitää kiinni jostain perinteistä, vaikka sitten tanskalaisittain. Kokeile myös paistin sijaan luutonta porsaankylkeä. Se on tosi herkku, jos pitää rasvasta.

Ainekset
1-1,5 kg porsaanpaisti
suolaa
5 laakerinlehtiä
20 salottisipuleita
15 valkosipulinkynsiä
5 rosmariininoksia
Resepti

Suolaa – Aloita suolaamalla paisti. Levitä suolaa tasaisesti kaikkialle ja nosta se jääkaappiin lepäämään muutamaksi tunniksi.

Viiltoja – Lämmitä uuni 230 asteeseen. Pyyhi ylimääräinen suola pois paistista ja kuivaa paisti talouspaperilla. Leikkaa kamaraan viillot tasaisin välein. Ne on helpointa tehdä samaan suuntaan, miten liha leikataan lopulta pöytään. Tarvitset tähän erittäin terävän veitsen. Mattoveitsi on myös hyvä vaihtoehto, sillä sen syvyyden voi määritellä etkä vahingossa leikkaa lihaan asti.

Asettelua – Aseta paisti tasaisesti uunivuokaan. Paina laakerinlehdet viiltoihin ympäri paistia. Ripottele kamaralle vielä suolaa, sillä se auttaa rapean kuoren syntymisessä. Paistamisessa on kaksi vaihtoehtoa. Mikäli haluat hieman kuivemman lopputuloksen, aseta paisti ritilän päälle uunivuokaan. Näin ylimääräinen rasva valuu pois ja paisti ei ui rasvassa. Toinen vaihtoehto on tukea tätä paistin uintiretkeä ja asettaa paisti uunivuoan pohjalle. Tärkeää on saada kamara täysin horisontaalisesti suoraksi uunissa. Voit tukea sitä vaikka desilitranmitalla, tai mikä nyt onkaan sopivan kokoinen esine. Mikäli kuori jää jostain kumpuilevaksi, kuoresta ei tule tasaisesti rapea. Vuoret palavat ja alankoihin ei synny ”cracklingia”.

Paistamista – Nosta paisti uuniin ja paista 230 asteessa 15 minuuttia ja sen jälkeen käännä lämpö 180 asteeseen. Paista vielä noin 1 h 30 minuuttia tai kunnes paistin sisälämpötila on 68 astetta. Jos paistilla ei vielä silloin ole rapeaa pintaa, voit laittaa grillivastuksen päälle ja nostaa paistin uunissa hieman ylemmäs.

Sipuleita – Kun paistilla on paistoaikaa vielä tunnin verran, lisää pohjalle salottisipulit, valkosipulit ja rosmariini. Jos ne laittaa uuniin heti alussa, saattavat ne kärähtää syömäkelvottomiksi vaikka toki antavatkin makua paistille.

Lepoa – Anna paistin levätä puolisen tuntia ennen leikkaamista. Tarjoa lämpimänä paahtuneiden sipuleiden ja paistinrasvan kanssa osana jouluateriaa.