Hakutulokset sanalle %s

LATAA LISÄÄ
Kaisa Kuokka

Jaettuja hetkiä
yhteisen pöydän ympärillä.
Hyvää seuraa ja
herkullisia aterioita.
Tule jo, joulu!

Hakutulokset sanalle %s

LATAA LISÄÄ

Blinit Eva Mannerheim Sparren tapaan

Eva Mannerheim Sparren bliniresepti on hänen keittokirjastaan ”Keittokirja herkkusuille ja tavallisille nälkäisille” vuodelta 1936. Vuorottelen kirjaa iltalukemisena Jenny Åkerströmin ”Prinsessojen keittokirjan” (1929) kanssa – molemmille lämmin suositus! Blinireseptiin käsketään laittamaan paloviinaa, minkä korvasin tavallisella vodkalla. Viina ei maistu blineissä, vaan yllättäen (kuten kirjassa kerrotaankin) se parantaa niiden makua entisestään.

Ainekset
300 g vehnäjauhoja
100 g tattarijauhoja
vettä
hiivaa
3 kananmunaa
2 dl paloviinaa
voita
Resepti

Tee taikina – Sekoita vehnä- ja tattarijauhot kulhossa. Lisää jauhoseokseen vettä desilitra kerrallaan, niin että taikina käy sakeaksi kuin paksu kerma. Lisää saksanpähkinän kokoinen hiivakimpale ja hämmennä se joukkoon. Anna taikinan nousta hyvin liinan alla vedottomassa paikassa.

Viimeistele – Erottele kananmunat ja vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Kun taikina on hyvin noussut, sekoita siihen 2 dl kiehuvaa vettä ja keltuaiset. Mausta suolalla ja kääntele joukkoon valkuaiset. Lisää vodka juuri ennen paistamista.

Paista – Paista blinit kirkastetussa voissa blinipannussa tai hätätilassa ohukaispannussa. Blinitaikina kohoaa vielä vähän pannulla.

Tarjoa – Eva Mannerheim Sparre tarjosi blininsä ”kuumina kaviaarin, savustetun lohen tai sillivoin kanssa, ja riippumatta näistä, aina smetanan ja voisulan kanssa.” Kuvassa tällä kertaa siianmädin, smetanan ja sipulisilpun kanssa.