Hakutulokset sanalle %s

LATAA LISÄÄ
Kaisa Kuokka

Jaettuja hetkiä
yhteisen pöydän ympärillä.
Hyvää seuraa ja
herkullisia aterioita.
Tule jo, joulu!

Hakutulokset sanalle %s

LATAA LISÄÄ

Ranskalainen sipulikeitto

Kun kokki itkee keittiössä, ei aina tiedä johtuuko se ilosta, surusta, haavasta vai sipulista. Sipulikeiton kohdalla itku saattaa kestää kaiken lisäksi kauan. Joskus pohdin jopa, että kannattaisiko kaivaa laskettelulasit esille! Itkettämisen lisäksi sipulikeittoa pidetään suuritöisenä eikä se siksi usein päädy kotien ruokalistalle. Suurin ”työ” keitossa on sipuleiden kypsentäminen, mutta jos senkin tekee ystävän seurassa viinilasi kädessä, on vaikea nähdä sitäkään vaihetta kovin työläänä. Keitto on täyteläinen, lämmittävä ja lisäksi satokauden mukainen. Täydellinen talviruoka siis! Annoksesta riittää neljälle reilu annos ja kuudelle alkupalaksi.

Ainekset
0,5 dl oliiviöljyä
n. 2 kg keltasipulia
5 valkosipulinkynttä
2 rkl voita
2 laakerinlehteä
4 timjaminoksaa
1 dl valkoista kuivaa vermuttia
2 l kasvis- tai lihalientä
1 dl marsalaa
4-6 leipäsiivua
3-4 dl Gruyère-juustoraastetta
suolaa
mustapippuria
Resepti

Ensin itkut – Kuori sipulit ja leikkaa ohuehkoja siivuja. Hienonna valkosipulit. Ota esille suurehko kattila ja kuumenna siinä oliiviöljy. Lisää sipulit ja kypsennä kunnes ne pehmenevät ja muuttavat värinsä kuninkaallisen kultaisiksi, noin 30-40 minuuttia. Tämä vaihe vaatii kärsivällisyyttä, sillä sipuleita pitää käännellä koko ajan, jotta ne eivät pääse kärähtämään. Voit nauttia samalla vaikka lasillisen viiniä ja palasen Gruyèrestä.

Sitten keitto –Lisää sitten voi, timjami ja laakerinlehti. Kääntele vielä kymmenisen minuuttia ja kaada joukkoon vermutti. Anna kiehahtaa. Kääntele pohjasta asti, kunnes neste on kokonaan haihtunut. Kaada sitten joukkoon liemi ja marsala. Marsalan sijasta keitossa maistuu myös portviini tai madeira ja niitä riittääkin pienempi määrä, 0,5 dl. Anna keiton kiehua matalalla lämmöllä noin 45 minuuttia. Maista ja mausta suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Lopuksi grillaus – Kuumenna uunin grillivastus ja nosta keittoa uuninkestäviin kulhoihin tai lautaselle. Laita jokaisen keiton päälle leipäsiivu osittain keittoon upotettuna. Ripottele juustoraastetta leipien päälle ja nosta keitot leipineen uuniin. Paahda keittoja uunin ylätasolla noin 5 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut ja on saanut herkullisen värityksen.

Varoitus – Nosta kuumat keitot ruokapöytään ja tarjoa kyytipojaksi raikasta valkoviiniä. Keitto on hurjan kuumaa, joten ehkä vieraita voi varoittaa ettei polta suuta.