Hakutulokset sanalle %s

LATAA LISÄÄ
Kaisa Kuokka

Jaettuja hetkiä
yhteisen pöydän ympärillä.
Hyvää seuraa ja
herkullisia aterioita.
Tule jo, joulu!

Hakutulokset sanalle %s

LATAA LISÄÄ

Beef Wellington

Englantilainen taikinakuoressa paistettu Beef Wellington on aivan erityinen ruokalaji. Historioitsijat usein viittaavat ruoan olevan nimetty Arthur Wellesleyn, Wellingtonin ensimmäisen herttuan mukaan, mutta kyynikot sanovat nimen olevan mannermaisen ruokalajin patrioottista uudelleen brändäystä. Oli niin tai näin, Beef Wellington on juhlava ja erittäin maukas ruoka.

Beef Wellington -reseptejä on monenlaisia ja taikinakuoressa kypsentäminen sopii myös kalalle ja olenpa nähnyt somessa tänä syksynä myös kiinnostavia sieni-wellingtoneja. Tämä resepti mukailee Gordon Ramseyn reseptiä. Siitä riittää ateriaksi kuudelle ja osana pidempää illallista useammalle.

Ainekset
Liha
1 kg sisäfilettä
suolaa ja pippuria
voita paistamiseen
Sienet
3 rasiaa ruskeita herkkusieniä
1 dl kuivattuja mustatorvisieniä
2 valkosipulinkynttä
1 tl tuoretta timjamia
Kokoaminen
10-12 parmankinkkusiivua
500 g lehtitaikinaa
1 kanamuna
sormisuolaa
Resepti

Etukäteen – Pyydä ystävällistä lihakauppiastasi leikkaamaan tasaisen paksu pala sisäfileestä. Koska filee kypsennetään kokonaisena uunissa, tämä edesauttaa sen tasaista kypsymistä uunissa.

Liha – Ota liha lämpimään hyvissä ajoin. Mausta suolalla ja pippurilla ja paista fileen pinnat kiinni kuumalla pannulla. Tarkoitus ei ole kypsentää lihaa, vaan huolehtia ettei filee uunissa kypsyessään päästä liikaa nestettä. Anna jäähtyä leikkuulaudalla.

Sienet – Resepteissä käytetään monenlaisia sienivaihtoehtoja. Gordon Ramsey kehottaa käyttämään kastanjasieniä (ja lisäksi myös kastanjoita), mutta näitä on huonosti, jos ollenkaan, saatavilla Suomessa. Itse käytin kaupan ruskeita herkkusieniä ja mauksi lisäsin kuivattuja mustatorvisieniä. Mustatorvisienissä on täyteläinen metsäinen maku, juuri ihanteellinen liharuokiin. Voimakkaan makuista sientä ei tarvitse myöskään lisästä ylenpalttisesti, pieni määrä riittää.

Duxelles – Jos käytät kuivattuja sieniä, liota ne kunnolla ja purista vesi sitten sienistä tarkasti pois. Sieniliemen voit säästää ja käyttää vaikka kastikkeeseen. Pilko kaikki sienet mahdollisimman pieniksi joko veitsellä tai hurauta monitoimikoneessa. Hienonna myös valkosipulinkynnet. Mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Paista sieniä kuumalla pannulla noin 15 minuuttia tai kunnes kaikki neste on haihtunut ja jäljellä on vain ”duxelles”, täytteeksi sopiva ”sienimöössi”. Anna jäähtyä.

Kokoaminen – Levitä pöydälle iso kelmu ja asettele sen päälle parmankinkkusiivut mahdollisimman tiiviiksi matoksi. Niiden tehtävänä on auttaa filettä kypsymään mehukkaaksi sekä pitämään taikinakuori mahdollisimman rapeana. Levitä sitten sieniseos parmankinkun päälle ja aseta lopuksi filee koko komeuden keskelle. Pyöräytä kelmussa tiiviiksi rullaksi ja nosta jääkaappiin kiinteytymään 15 minuutiksi.

Taikina – Kaulitse lehtitaikina isoksi levyksi. Pura filee kelmusta ja nosta se levyn päälle. Pyöritä tiivis paketti ja kääri se uudestaan muovikelmuun. Nosta takaisin jääkaappiin 15 minuutiksi. Voit valmistaa ruoan tähän asti etukäteen ja antaa lihan odottaa jääkaapissa seuraavaan päivään.

Paistaminen – Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pura filee kelmusta ja nosta uunipellille. Voitele Wellington kananmunalla ja ripottele suolakiteitä sen pinnalle. Voit myös tehdä pintaan kauniita viiltoja. Viillä varoen, niin että veitsi kulkee pehmeästi ainoastaan taikinakuoressa. Paista 30 minuuttia. Mikäli lehtitaikinakuori alkaa tummua liian nopeasti, voit laskea hieman lämpötilaa. Nosta Beef Wellington uunista ja anna sen levätä ainakin 15 minuuttia ennen leikkaamista.

Lopputulos – Jos fileestä valuu nestettä, lopputulos voi ainakin pohjasta olla taikinainen. Ei kannata antaa tämän harmittaa. Tiukkaa pakettia voi olla vaikea tehdä jos parmankinkkukerros fuskaa välissä. Beef Wellington on joka tapauksessa erittäin maukas ja kaiken vaivan arvoinen. Mehukas liha ei välttämättä kastiketta kaipaa, mutta ei suutu pienestä punaviini- tai madeirakastikkeesta. Meillä sen rinnalla tarjotaan rapeaksi paistettuja ruusukaaleja.